Panourile din tego utile pentru orice constructie

3 iunie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Realizate din esenta de lemn tare precum plop, fag cu plop sau mesteacan, panourile tego se dovedesc a fi foarte utile si eficiente in momentul turnarii betonului. Principalul lor atuu este acela ca sunt rezistente la abraziune si umiditate si pot fi utilizate pana la 40 de cicluri de cofrari.

Lateralele panourilor din tego sunt acoperite cu un strat de vopsea acrilica fapt ce impiedica umezelii sa patrunda in stratul lemnos.

Numarul straturilor ce compun placa de cofrare difera de la 3 la 11 straturi, de asemenea o diferenta exista si din punct de vedere al grosimii si dimensiunilor acestora.

Pretul unui panou tego difera in functie de toate aceste detalii tehnice.

O placa de 18 mm grosime, formata din 9 straturi incleiate, cu o dimensiune de 12,20x24,40 cm, costa aproximativ 129 lei

Pentru ca se realizeaza din diferite materiale, cofrajele folosite la turnarea betonului se impart la rândul lor in mai multe tipuri, iar alegerea sistemului potrivit depinde atât de complexitatea structurii pe care o realizati, cât si de forma acesteia.

Cofrajul din lemn este cel mai des intâlnit, in special la construirea caselor. De obicei, acesta se realizeaza la fata locului din cherestea sau placaj obisnuit sau din panouri de lemn tratate impotriva umezelii. Totusi, trebuie spus ca acesta prezinta doua mari dezavantaje. Pe de o parte este mare consumator de timp in ceea ce priveste montarea si demontarea, iar pe de alta este mai putin eficient, daca avem suprafete mai mari. In plus, cofrajele din placaj obisnuit au o durata mai scurta de viata. Insa flexibilitatea sporita, comparativ cu alte tipuri de cofraje, mai rigide (ceea ce ii confera o rezistenta mai mare in manipulare), face ca lemnul sa fie frecvent folosit in constructii.

Cofrajul fabricat industrial este format din module prefabricate pe structura de metal (de regula, otel sau aluminiu). Aceste cofraje ofera o rapiditate sporita in procesul de montare-demontare, având sisteme de prindere performante si prezinta o durata de viata mai mare, deteriorându-se mai greu. Asta inseamna ca pot fi reutilizate fara probleme la numeroase aplicatii, daca sunt manevrate corespunzator.

Mai nou se fac si cofraje reutilizabile din plastic, indicate pentru aplicatiile simple ale unor structuri din beton. Panourile din plastic sunt robuste si usoare, fiind adesea utilizate pentru constructii modulare, rapide si ieftine.

Un alt tip este cofrajul care nu se decofreaza, in sensul ca ramâne inglobat in structura si dupa ce betonul s-a intarit, oferind o izolatie termica si fonica suplimentara. In acest fel, cofrajul constituie un spatiu necesar instalarii conductelor pentru utilitati si un bun suport pentru aplicarea zugravelilor.

Exista si cofraje cu rol structural suplimentar, fabricate dintr-un material intarit cu fibre si care sunt indicate mai ales la realizarea coloanelor sau a pilonilor. Acestea consolideaza structura si previn efectele de coroziune sau cele determinate de ciclul inghet/dezghet.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram