Transport rutier de marfuri De ce avem nevoie de autostrazi?

26 ianuarie 2017
Autor:
Suits Advertising

România a înregistrat, în perioada 2014-2015, a treia cea mai mare creştere a volumului de mărfuri transportate pe cale rutieră din toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit Eurostat. Avem însă cea mai mică reţea de autostrăzi din Europa.

Volumul total de mărfuri transportate pe şosele a fost, în 2015, de 39 de miliarde de tone-kilometru, în creştere cu 11,1% faţă de cifra consemnata în 2014. Tona-kilometru este o unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor egală cu deplasarea unei greutăți de o tonă pe distanța de 1 km.

Chiar dacă suma este mică în termeni absoluţi pentru o ţară cu populaţia şi suprafaţa ţării noastre, cu această creştere, România ocupă al treilea loc printre statele membre ale Uniunii Europene.Cea mai mare creştere a avut-o Bulgaria (16%, până la 32,2 miliarde tone-kilometru) şi Croaţia (11,3%, până la 10,4 miliarde).

Creşterea consemnată în perioada 2014-2015 a fost de 2,2%, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Dincolo de comparaţia cu celelalte state, România a consemnat o creştere de 48% a volumului de mărfutri transportate pe şosea: în cinci ani-indicatorul tonă-kilometru a crescut de la 26,3 miliarde tone, volum consemnat în 2011.

În plus, cea mai mare parte a volumului transportat (69%), provine din traficul internaţional, iar la acest indicator creşterea este de 25%, în perioada 2011-2015, adică tot a treia cea mai mare creştere din UE.

Această creştere a traficului de mărfuri arată de ce are nevoie România de şosele de mare viteză, care să fluidizeze traficul de mărfuri şi să reducă timpii de deplasare. În momentul de faţă România are circa 730 km de autostradă. În termeni absoluţi, nu este ultima ţară de pe continent, dar, potrivit datelor de acum doi ani din Masterplanul de transport rutier de marfuri, dacă luăm în calcul şi densitatea, adică numărul de km de autostradă raportaţi la suprafaţă, România stă extrem de prost, cu doar 2 km de autostradă la 1.000 km pătraţi. Mai prost decât noi stau doar ţările nordice, din motive de climă şi relief evidente: Islanda, Norvegia şi Finlanda.

Când vine vorba însă de raportarea la populaţie, suntem chiar ultimii de pe continent. În România revine un km de autostradă la 36.585 de locuitori. Este cel mai mare număr din Europa, şi este, de fapt, indicatorul cel mai relevant.
sursa: economica.net

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram