De cate feluri sunt motocultoarele

16 martie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Criterii de alegere a motocultorului

Pentru a veni in sprijinul celor interesati in cumpararea unui motocultor, ne propunem in acest articol sa prezentam principalele criterii care sa-i ajute la luarea unei decizii.

Primul criteriu si cel mai important se refera la cunoasterea principalelor caracteristici constructive si functionale ale motocultorului.

O atentie sporita trebuie acordata ecartamentului minim al rotilor, de care depinde latimea minima a motocultorului masurata la marginea anterioara a pneurilor. Aceasta latime conditioneaza distanta intre randurile de plante, pentru deplasarea motocultorului la mecanizarea lucrarii de prasit.

Mai trebuie avut in vedere modul de montare a frezei: in spatele motocultorului cu antrenare de la priza de putere, sau sub motocultor, in locul rotilor cu axele lor.

Mai este necesar de stiut si cu ce echipamente de lucru sunt prevazute motocultoare, iar in cazul celui fabricat la noi, daca a fost testat de un institut de specialitate din tara.

Un alt criteriu la fel de important in alegerea motocultorului se refera la structura culturilor agricole din gospodarie (vie, pomi, legume, flori, plante medicinale, fanete, culturi de camp prasitoare: porumb, floarea-soarelui, sfecla, cartofi etc) si la cultura care ocupa suprafata cea mai mare.

Astfel, la culturile prasitoare trebuie avuta in vedere si respectarea unei zone de protectie fata de randul de plante, care se apreciaza la cca 10 cm².

Daca motocultorul urmeaza sa fie folosit intr-o plantatie de vie sau pomi pe o suprafata de pana la 2 ha si cu distanta minima intre randuri de 1,2 m, este de preferat a se cumpara un motocultor specializat de tip monosapa cu o putere mare, de 10-14 CP, iar cand suprafata este pana la 0,5 ha se va cumpara un motocultor de putere mijlocie 7-9 CP.

La motosape freza este formata din doua sectii (rotoare) si se monteaza sub motocultor, in locul rotilor cu axele lor planetare. Freza la motosapa, avand latimea de lucru mai mare decat latimea motocultorului si diametrul rotorului frezei de cca 300 mm, este posibila apropierea ei de tulpina pomului sau a butucului de vita, pana la cca 8 cm.

Pe langa acest avantaj, turatia frezei fiind mica, de 50-80 rot/min., in functie de treapta de viteza cu care se lucreaza, organele ei active disloca bucati de pamant asemanator cu lucrarea de prasit facuta cu sapa, de unde si denumirea de motosapa.

In plus, daca la motosapa se franeaza inaintarea prin introducerea in sol a cutitului suport, organele active vor lucra mai mult pe loc patrunzand in sol pana la 18-20 cm. Se executa in felul acesta si lucrarea de aratura care de data aceasta se face fara denivelari si cat mai aproape de randul de plante, ceea ce nu se reuseste cand se lucreaza cu plugul.

In cazul cand se cumpara un motocultor multifunctional, la care freza se monteaza in spate, apropierea acesteia de randul de pomi sau de vite este limitata de inaltimea pneului care se loveste de crengi sau de coardele de vita.

In plus, turatia frezei, de cca 250 rot/min, produce o maruntire a solului intr-un procent mai mare, ceea ce face ca in urma unei ploi acesta sa formeze la suprafata o crusta.

Daca este dominanta cultura plantelor prasitoare, legume, porumb, floarea-soarelui, cu distanta intre randuri de 50-80 cm, este de preferat a se cumpara tot o motosapa, dar de putere mijlocie, 7-9 CP, sau de putere mica, 4-6 CP, in functie de suprafata de teren detinuta.

Cand la majoritatea culturilor prasitoare predomina distanta intre randuri (25-45 cm), cele mai bune rezultate se obtin daca se cumpara o motosapa de putere mica la care latimea de lucru a rotorului (frezei) se poate micsora pana la 15 cm.

In cazul unei gospodarii situate in zona de munte sau de deal, in care predomina fanete situate pe pante de pana la 30°, cele mai bune rezultate se obtin daca se achizitioneaza o motocositoare.

Aceasta, avand centrul de greutate coborat, pneuri de dimensiuni mici, 400 x 8, ecartamentul rotilor redus la minim, iar transmisia la roti fara diferential, are o buna stabilitate pe panta de pana la 30°, se manevreaza usor si fara sa ceara eforturi mari din partea conducatorului.

Cand fanetele sunt situate pe pante de pana la 15° este mai bine sa se cumpere un motocultor multifunctional de putere mijlocie, care are in dotare si un aparat de cosit.

Daca se cumpara un motocultor multifunctional de putere mare, la acesta se poate atasa si o grebla cu care se executa ravasitul ierbii in vederea uscarii, sau adunatul fanului in brazde.

In plus, motocultorul in agregat cu o remorca monoaxa cu roti motoare formeaza un mijloc de deplasare pe patru roti motoare cu care se pot face transporturi pe terenuri cu panta de pana la 25°.

In general, cand se achizitioneaza un motocultor mai trebuie avut in vedere si faptul ca acesta, fiind un mijloc energetic de tractiune pe o singura axa si cu manevrarea din coarne, persoana care il conduce trebuie sa depuna in permanenta un efort (la manerele coarnelor) care depinde de greutatea motocultorului.

Astfel, el trebuie sa depuna un efort de apasare de sus in jos cand lucreaza cu plug, freza cultivator etc., un efort de ridicare de jos in sus, pentru scoaterea uneltei din sol, cand executa intoarcerea la capete de parcela sau se deplaseaza de la un loc la altul si un efort de apasare laterala stanga-dreapta, pentru mentinerea directiei de deplasare.

Mai trebuie retinut ca marimea acestui efort, depus la coarne, depinde de masa motocultorului cat si de panta terenului.

Autori: ing. Aurel MARINESCU, ing. Florian MOTEANU

Criterii de alegere a unui motocultor second-hand

De multe ori, pretul pentru un asemenea utilaj nou este prea mare pentru a va putea achizitiona unul, si atunci motocultoarele second hand pot fi solutia perfecta.

Motoculorul second hand ofera aproape aceleasi performanta precum unul nou.

Singurul impediment este ca puteti nimeri un motocultor second hand care se poate strica
mult mai repede dacat ar trebui. Acest lucru se poate evita daca atunci cand mergeti la
cumparaturi inspectati cu atentie motocultorul second hand pentru identificarea unor eventuale semne de uzura excesiva.

De asemenea, intrebati furnizorul daca la achizitionarea unui motocultor second hand primiti si piese de schimb.

Cele mai multe oferte de motocultor second hand le gasiti pe internet, acolo unde exista numeroase site-uri dedicate vanzarilor da echipamente agricole folosite si nu numai. Cautarea unor asemenea oferte nu este foarte dificila si poate fi realizata de oricine.

Dupa identificarea motoculotarelor second hand de vanzare, puteti realiza o comparatie pentru a stabili care utilaj vi se potriveste cel mai bine activitatilor pe care doriti sa le desfasurati.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram