Alege o lampa cu senzor de miscare

29 septembrie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Cel mai important lucru în alegerea unei lămpi cu senzor de mișcare este să știi exact cum dorești să o folosești. Este important să știi exact ce îți dorești când evaluezi oferta de pe piață, pentru a te asigura că nu cumperi un produs ineficient sau, mai mult, total nepotrivit pentru tine.
Oferta este variată, iar lampa cu senzor de mișcare este un produs tehnic suficient de complex încât să genereze confuzie la alegere. În concluzie, chiar dacă pare complicat la prima vedere, îți recomandăm să parcurgi procesul decizional de mai jos înainte de a cumpăra efectiv un astfel de produs.
De ce vrei să utilizezi o lampă cu senzor de mișcare?
Lămpile cu senzor de mișcare aprind lumina în mod automat dacă detectează o mișcare și o sting apoi, când mișcarea nu mai e detectată.
În consecință, ai câteva avantaje simple:
• Confortul: nu mai este nevoie să cauți întrerupătoare pe întuneric, lampa se va aprinde ori de câte ori sesizează mișcare în raza de acțiune; foarte important la intrarea în casă, pe holuri și căi de acces;
• Economia: nu ai cum să uiți lampa Led aprinsă, becul se va stinge automat când senzorul nu mai sesizează mișcare;
• Siguranța: aprinderea luminii automat la orice mișcare poate reprezenta atât o descurajare pentru posibili infractori cât și o completare excelentă a sistemelor video de securitate instalate (vizibilitate mai bună).
Desigur, există și posibile dezavantaje:
• Lampa cu senzor se poate aprinde nedorit, ori pe timpul zilei ori când trece un câine sau un animal mic prin raza de detecție; alegerea unei lămpi cu senzor de lumină încorporat, alături de montarea și reglarea corectă a lămpii sunt elemente-cheie pentru a evita astfel de situații;
• Datorită specificului de funcționare a lămpilor cu senzor de mișcare (aprindere / stingere succesivă), aceastea utilizează în majoritatea situațiilor cu becuri clasice (incandescente) sau cu becuri economice speciale, care rezistă la un astfel de regim de funcționare. Dacă vă preocupă economia, puteți lua oricând în considerare variantele de iluminare cu senzor cu becuri LED;
Unde vrei să utilizezi lampa? Exterior sau interior?
Diferențele între lămpile de exterior și cele de interior sunt legate în special de modul de detecție (senzorii utilizați) și de gradul de protecție la umiditate/intemperii. Spre exemplu, dacă pentru interior e nevoie de protecție internă doar pentru lămpile utilizate în baie sau bucătărie, la exterior toate lămpile sunt minim IP44.
IP (Gradul de Protecție Internă) este un standard internațional ce stabilește etanșeitatea și protecția elementelor electrice sau a componentelor electronice. Cu cât cifrele ce îi urmează sunt mai mari, cu atât este mai bună protecția. Important, dacă vrei să eviți un scurt-circuit de proporții.
De asemenea, există 2 tipuri de senzori de mișcare: activi (HF, radar) și pasivi (PIR, senzori cu infraroșu). Tehnologia folosită pentru a detecta mișcarea este diferită:
• Senzori HF – tehnologie nouă, senzor radar de înaltă frecvență, detectează orice mișcare;
• Senzori PIR – tehnologie standard, infraroșu, detectează surse de căldură în mișcare;
Senzorii HF (High Frecvency), care mai sunt numiti și senzori radar sau senzori activi emit unde ultrasonice de frecvențe înalte și recepționează ecoul acestora. Îi mai puteți întâlni sub denumirea de “senzori de prezență” pentru că surprind orice mișcare, cât de mică, aprinzând lumina instantaneu. Pentru exterior se utilizează în prezent doar senzori PIR, deoarece un senzor HF ar declanșa aprinderea lămpii la cea mai mică mișcare a frunzelor sau ierbii, nu doar a persoanelor. Pentru interior, deși se pot utiliza ambele tehnologii, cele mai eficiente sunt lămpile cu senzor de mișcare activ.
Poți recunoaște ușor lămpile cu senzor HF, întrucât senzorul este complet încorporat în abajur și nu se vede deloc în exteriorul lămpii. Dacă vrei ca designul interior să nu fie afectat de produse de iluminat tehnice cu senzori inestetici care ies în afară, atunci coridorul, holul, bucătăria sau baia ta au nevoie de o lampă cu senzor HF.
Montare pe tavan, pe perete sau pe sol?
Pentru interior, majoritatea lămpilor se pot amplasa pe perete sau tavan (aplice). La exterior lămpile se pot monta fie pe pereții exteriori, pe colțurile casei (cu suporți adecvați) sub copertine, pe ușa de garaj sau chiar pe pământ, în dreptul aleilor.
Care este raza de acțiune a senzorului?
Pentru că lămpile cu senzor HF au acoperire de 360˚ și o rază de acțiune până la 8 m, oriunde ar fi amplasate în interior vor fi eficiente, asigurând aprinderea sau stingerea luminii automat la orice mișcare.
Lămpile cu senzor PIR sunt puțin mai pretențioase și diferă prin raza până la care detectează mișcarea și prin mărimea unghiului de detecție. Majoritatea lămpilor cu senzor de exterior acoperă distanțe de 2-14 m și au unghiuri de detecție între 130˚ și 360˚.
Este important să existe posibilitatea ajustării acestora, pentru a se evita detecția mișcării animalelor din curte sau mișcării din curțile învecinate.
Produsele de o mai bună calitate au posibilități multiple de reglaje sau setări sau se livrează cu obturatoare pentru o direcționare cât mai exactă. Există și produse profesionale, care pot controla distanțe chiar mai mari. La montarea lămpilor cu senzor de exterior trebuie ținut seama că acestea să acopere zonele de intrare din fața casei dar și pe cele din spatele casei, mai vulnerabile. Ideal ar fi să existe mai multe lămpi cu unghiuri diferite de detecție.
Cât de pretențios ești în ceea ce privește ajustarea lămpii cu senzor pe nevoile tale specifice?
Deși pare că toate lămpile cu senzor sunt la fel, totuși ele se diferențiază prin lucruri greu vizibile, cum ar fi posibilitățile de reglaj (aflate de obicei sub sticla abajurului). Este important dacă poți pivota corpul senzorului pe verticală sau orizontală. Este confortabil dacă lampa cu senzor de mișcare mai are inclus și un fotosenzor care controlează aprinderea luminii în funcție luminozitatea pe care o detectează. Poate fi de ajutor când aleea din curte este luminată discret la 25% din intensitate și doar când intri în raza de acțiune a senzorului lumina crește la intensitate maximă.
În general, o lampă cu senzor de mișcare ar trebui să conțină câteva reglaje standard, de bază ca: reglarea timpului de aprindere, a unghiului de detecție, posibilitatea de limitare a razei de acțiune, reglarea zonei de detecție prin pivotare sau obturare. Lămpile de calitate includ în dotarea standard și setări mai performante precum setarea gradului de iluminare, aprinderea treptată ori setarea pragului de crepuscularitate pentru evitarea aprinderii inutile pe timpul zilei.
Unele modele au și posibilitatea de a comanda aprinderea simultană a mai multor corpuri de iluminat sau a altor dispozitive (ca ventilatoarele de baie, de exemplu).
Te preocupă economia de energie?
Deși iluminatul cu senzor de mișcare este în sine economic, totuși cele mai multe corpuri de iluminat cu senzor nu sunt construite să funcționeze decât cu becuri clasice care, se știe, sunt mari consumatoare de energie.
Cei mai mari producători de pe piață au venit însă cu soluții pentru rezolvarea acestei probleme (corpuri de iluminat cu senzor construite special pentru a putea utiliza becuri economice, becuri economice speciale pentru utilizarea în lămpile cu senzor sau lămpi cu LED-uri cu senzor încorporat).
Dintre toate, reflectoarele cu LED și senzor de lumină încorporat reduc nu numai costurile cu energia electrică, ci și costurile cu înlocuirea becurilor (baghetele halogen fiind destul de scumpe).
Cât trebuie să plătești pe o lampă cu senzor de mișcare?
Prețul unei lămpi cu senzor de mișcare poate varia între 50 și 500 de lei. În general diferențele de preț sunt justificate prin calitatea produsului și prin caracteristicile acestuia. Vă recomandăm să verificați câteva dintre ele atunci când alegeți o lampă de calitate mai bună în locul uneia foarte ieftine:
• Designul – veți vedea la prima vedere diferențe importante între o lampă ieftină și una mai scumpă;
• Calitatea materialelor din care este construită lampa: fie ca e vorba de oțel inoxidabil, aluminiu sau material plastic, în general se pot vedea ușor diferențele de finisaj. E important dacă producatorul îți garantează că plasticul are protecție UV și nu-si va schimba culoarea, sau dacă abajurul este realizat dintr-o sticlă specială ce difuzează plăcut și egal lumina.
• Reglajele disponibile: pentru că nu se observa la prima vedere, trebuie sa citești cu atenție specificațiile tehnice ori să cauți pe Internet detalii despre reglaje. Poți apela și la personalul specializat din magazine pentru a concluziona.
• Durata de viață a lămpii cu senzor, care va fi de cele mai multe ori susținută și de termenul de garanție, unii producători acordând până la 5 ani garanție pentru lămpile lor. Este posibil ca cele mai ieftine produse să fie “de unică folosință”, chiar dacă au funcționalități similare cu produse de calitate.
Poți cumpăra o lampă cu senzor de mișcare online?
Dacă te descurci pe Internet, poți încerca o cautare după “lămpi cu senzor de mișcare”. Vei constata că sunt destul de mulți producători și distribuitori online, din toate segmentele pieței.
Specificațiile tehnice, termenul de garanție sau calitatea materialelor folosite, ușurința cu care pot fi montate, diversele reglaje și setări care se pot efectua – sunt informații de bază. Daca aceste informații lipsesc sau sunt vagi, e mai bine să cauți un alt website. Orice producător sau distribuitor serios va furniza clienților cât mai multe detalii despre produse.
O parte dintre ei oferă și consultanță telefonică gratuită pentru alegerea produselor, de obicei site-urile oficiale de vânzari ale producătorilor sau distribuitorii de notorietate. Cu un simplu telefon poți obține toate răspunsurile de care ai nevoie.
Și chiar dacă vizitezi și câteva magazine de electrice pentru a vedea produsele “pe viu” și pentru a putea să faci comparații mai bune pentru o decizie corectă, îți recomandăm ca achiziția finală să fie tot online. Vei găsi pe Internet prețuri mai bune și o diversitate mai mare a produselor.
Și nu uita! Legislația îți permite să te răzgândești și să renunți la cumpărare în maxim 10 zile de la achiziția online – lucru foarte important în cazul unui produs tehnic complex și de valoare mare cum sunt corpurile de iluminat cu senzor de mișcare.
Mult succes!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram