Riscurile neplatirii asigurarilor RCA

9 noiembrie 2015
Autor:
Content SEO

Asigurarea de raspundere civila auto sau RCA-ul este, conform legislatiei in vigoare, obligatorie in Romania. Din pacate, asta nu inseamna ca toti conducatorii auto se conforma acestor reguli. Conform unor sondaje efectuate pe anul 2012, aproape 10% dintre soferi circula sau au circulat fara asigurare obligatorie la un moment dat. Doar aparitia tot mai multor oferte de RCA ieftin pare sa imbunateasca usor situatia.

Ce inseamna Asigurarea RCA si de ce unii sunt tentati sa "triseze legea"?

In ciuda faptului ca amenzile pentru autovehiculele care circula fara RCA valabil sunt din ce in ce mai usturatoare, un numar mare de soferi continua sa circule fara a da atentie acestui detaliu. Motivul este ca RCA-ul acopera doar daunele produse de autovehiculul al carui sofer se face vinovat celuilalt autovehicul angajat in trafic si implicat in accident.

Cu alte cuvinte, RCA-ul acopera doar situatia in care masina asiguratului loveste o alta masina, iar asiguratul se face vinovat de accident. In aceasta situatie, persoana prejudiciata trebuie sa ia datele de la persoana vinovata cu care mai apoi se va prezenta la societatea de asigurari. Societatea de asigurari deschide un dosar de dauna si in urma unei serii de analize ale pagubelor si situatiei prezentate, va oferi o suma de despagubire. Termenul de acordare a despagubirilor este de 15 zile.

Acest tip de asigurare este gandit in mod special in interesul participantilor competenti la trafic, cei fara amenzi sau accidente la activ, de aceea companiile de asigurari isi rezerva dreptul de a creste tariful in functie de profilul fiecarui sofer.

Modelul este, pe hartie, foarte eficient, insa este si motivul pentru care soferii iresponsabili in mod special, prefera riscul amenzilor. Cum pentru acestia tarifele RCA sunt si mai mari si nu acopera daunele proprii, asigurarea de raspundere civila auto ramane pe lista multor alte legi auto ignorate cu buna stiinta.

Ce risca cei care nu isi fac asigurarea obligatorie RCA?

Pentru cei mai multi, asigurarile de tip CASCO care acopera orice tip de dauna pentru cel care detine polita, indiferent daca este vinovat sau nu, sunt inca prea scumpe, iar legislatia tocmai din acest motiv vine cu obligativitatea asigurarii tip RCA. In mediul online insa, se pot gasi numeroase companii care pun la dispozitia clientilor asigurari RCA ieftine. Pe aceste site-uri de asigurari RCA online se utilizeaza de obicei calculatoare RCA cu ajutorul carora se pot face comparatii in timp real intre tarifele RCA de la diverse companii de asigurari.

In consecinta, pretul nu este o scuza valida pentru cei care intentioneaza sa circule fara asigurare RCA, mai ales ca amenzile practicate sunt intre 1000 si 2000 de lei plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare, iar dovada de la politie este fara drept de circulatie.

Circuland fara asigurarea obligatorie, se risca pierderea talonului si amenzi usturatore, de cel putin cateva ori mai mari decat tarifele RCA de la cel mai ieftin asigurator online.

Ce se intampla in cazul unui accident in care un sofer neasigurat este gasit vinovat?

In cazul in care un accident este provocat de un sofer neasigurat, in momentul in care politia ajunge la locul faptei pentru a face sesizarile de rigoare, asigurarea RCA este ceruta la control in mod automat.

In lipsa asigurarii RCA, se aplica amenda contraventionala de 1000 pana la 2000 de lei si retinerea documentelor de inmatriculare ale masinii pana in momentul in care se face dovada platii asigurarii obligatorii. In acest moment, chiar daca soferul gaseste cel mai ieftin RCA, pretul total se va ridica la peste 1000 lei, cumuland asigurarea pe 6 luni impreuna cu jumatate din minimum amenzii care se plateste in 48 de ore, adica de aproximativ 5 ori mai mult decat incheierea asigurarii in conditii normale pe jumatate de an pentru un autoturism.

Vinovatul este de asemenea obligat sa plateasca despagubiri victimei. In cazul in care soferul vinovat nu detine asigurare RCA, plate trebuie facuta din surse de venit propriu. In cazul in care acesta nu dispune de sursa necesara, victima il poate actiona in instanta.

La o prima privire a situatiei, este vorba de pagube de cel putin 2000-3000 de lei, putandu-se ajunge chiar la sume exorbitante daca autoturismul lovit este unul foarte scump, pagube ce ar putea fi evitate incheind polita de asigurare obligatorie. Daca banii sunt o problema, atunci optiunea ideala sunt site-urile de asigurari online, site-uri ce pun la dispozitia clientiilor cele mai mici tarife RCA de piata.

Cu acest tip de site-uri, asigurarea se poate incheia in cateva minute, cu garantia unui RCA ieftin, livrat gratuit, fara ca soferul sa trebuiasca sa se deplaseze la ghisee sau sa se miste macar din fata calculatorului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram