MONSANTO SE BAZEAZA PE DATE SI ANALIZE LEGISLATIVE CARE ATESTA SIGURANTA GLIFOSFATULUI

24 martie 2015

ST. LOUIS (23 martie, 2015) - Compania Monsanto (NYSE: MON) continua raspunsurile privind evaluarea realizata saptamana trecuta de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) asupra glifostatului.

“Suntem indignati de aceasta evaluare”, a declarat Dr. Robb Fraley, Director Tehnic Global Monsanto. “Aceasta ipoteza este incompatibila cu analizele complete de siguranta realizate de cele mai competente autoritati de reglementare din intreaga lume in zeci de ani de zile, care au concluzionat ca toate utilizarile glifosatului mentionate pe eticheta sunt sigure pentru sanatatea umana. Rezultatele IARC au fost obtinute prin alegerea selectiva a unor informatii si reprezinta un exemplu clar de concluzii partinitoare generate de o agenda specifica.”

Evaluarile de siguranta realizate in mod repetat in ultimele trei decenii de catre autoritatile de reglementare au constituit fundamentul indelungatei istorii de utilizare sigura si extrem de eficienta a acestei importante substante active folosita in agricultura, intrebuintata in peste 160 de tari la nivel mondial.

Deciziile cu privire la siguranta produselor si avizarile pentru pesticide sunt reglementate de autoritati precum Agentia Statelor Unite pentru Protectia Mediului (EPA) si Comisia Europeana, si de institutii stiintifice independente, consultative, cum ar fi Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). IARC nu este abilitata sa avizeze produse, iar decizia acesteia nu afecteaza etichetarea, inregistrarea sau utilizarea glifosatului.

“Siguranta reprezinta o prioritate pentru fiecare persoana care lucreaza la Monsanto. Erbicidele pe baza de glifosat plasate pe piata respecta standarde riguroase stabilite de catre autoritatile de reglementare si de sanatate care lucreaza in fiecare zi pentru a proteja sanatatea umana, iar clientii si consumatorii nostri pot sa fie siguri de acuratetea acestor evaluari.”, a adaugat Fraley.

In contradictie cu revizuirea completa pe care autoritatile de reglementare din intreaga lume au realizat-o in ultimele trei decenii, IARC a emis o clasificare bazata pe o analiza a unor informatii superficiale, dupa cateva ore de discutii, la o reuniune saptamanala. In plus, IARC este una dintre cele patru sub-divizii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care a analizat siguranta glifosatului, iar clasificarea acesteia se afla in contradictie cu opiniile celorlate. Doua dintre sub-diviziile OMS – Core Assessment Group si Programul International privind Siguranta Chimica – au concluzionat ca glifosatul nu este cancerigen. De asemenea, Ghidul OMS pentru Calitatea Apei Potabile precizeaza ca glifosatul nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana .

“Evaluarea prezentata de IARC nu este un studiu. Referintele sale nu contin informatii sau studii noi,” sustine Fraley. “In schimb, IARC a consultat un numar limitat de studii existente. Agentiile serioase din intreaga lume au analizat aceleasi studii si inca multe altele, concluzia unanima fiind ca utilizarile glifostatului mentionate pe eticheta sunt sigure. Procedura utilizata de IARC nu este transparenta, decizia lor este una iresponsabila, cu un mare potential de a produce confuzie intr-o problema cu adevarat importanta, cea a sigurantei.”

Monsanto se alatura celorlalti membrii ai Grupului EU Glyphosate Taskforce si Joint Glyphosate Taskforce si este in dezacord cu clasificare IARC din urmatoarele motive:
• Clasificarea IARC nu este un studiu. IARC nu prezinta studii sau informatii noi. Chiar in luna ianuarie, guvernul german a finalizat o evaluare riguroasa, realizata in decurs de 4 ani, asupra glifostatului in Uniunea Europeana. Cercetatorii germani au analizat fiecare studiu luat in considerare de IARC, plus altele, si au concluzionat ca “este foarte putin probabil ca glifostatul sa reprezinte un risc de cancer”.
• Date stiintifice relevante au fost excluse din evaluare. IARC nu a luat in considerare si a ignorant zecile de studii stiintifice care sustin concluzia ca glifostatul nu prezinta un risc pentru sanatatea umana. Un studiu semnificativ, ce nu a fost luat in consideratie, a fost cel realizat de Agricultural Health Study (AHS) – realizat timp de 20 de ani, finantat cu milioane de dolari de contribuabilii americani pentru a studia cancerul si alte probleme de sanatate ce pot aparea la fermieri si familiile acestora. Peste 89.000 de oameni au participat la acest studiu incepand cu anul 1993. Concluzia AHS: nu exista nicio dovada credibila care sa demonstreze ca glifostatul poate cauza cancer.
• Concluzia IARC nu este sustinuta de informatii stiintifice. Clasificarea IARC este in discordanta cu numeroasele evaluari multi-anuale si complete realizate de sute de cercetatori din diferite tari ale globului, resposabili pentru asigurarea sigurantei publice. In plus, IARC a interpretat intentionat gresit rezultatele si concluziile studiului din 2004 realizat de Organizatia de Alimentatie si Agricultura a Statelor Unite (JMPR). In rezumatul prezentat on-line din 20 Martie pe website-ul celor de la Lancet Oncology, IARC citeaza o fraza a raportului sus-mentionat, desi, la doar cateva randuri mai jos, raportul stipuleaza clar: “in concluzie, administrarea glifosatului….. indiferent de dozaj, nu prezinta risc cancerigen.” De asemenea, studiul a fost analizat si de numeroasele agentii abilitate din intreaga lume, iar toate au ajuns la concluzia ca nu exista suficiente dovezi pentru a invoca risc cancerigen.”
• Clasificarea IARC nu stabileste o legatura intre glifosat si o crestere a cazurilor de cancer. Revizuirea IARC este superficiala. Modul de analiza vizeaza doar rezultate posibile sau probabile. Evaluarea glifostatului realizata de IARC este la fel de controversata ca si alte cercetari ale acesteia despre cafea, telefoane mobile, legume marinate, cat si despre meseriile de frizer sau bucatar.
Concluziile despre ceva atat de important precum siguranta si sanatatea umana trebuie sa se bazeze pe un proces stiintific impartial, aprofundat si riguros, care adera la standardele recunoscute la nivel international", a adaugat Fraley. “Din pacate, in acest caz, evaluarea IARC nu a respectat standardele utilizate de cele mai respectate agentii de reglementare din intreaga lume. As vrea ca oamenii sa nu se increada doar in spusele noastre ci si sa analizeze zecile de studii efectuate de institutele cu reputatie. Avand in vedere importanta sigurantei glifosatului pentru consumatori, vom insista ca OMS sa fie transparenta in privinta evaluarii realizate de IARC si sa furnizeze o explicatie referitoare la studiile utilizate sau ignorate care au condus la aceasta concluzie.”

Resurse aditionale:
Glifosatul si erbicidele marca Roundup, Monsanto[.]com
Parerea Celorlalti, Monsanto[.]com

Despre Monsanto
Monsanto si-a luat angajamentul de a aduce o gama larga de solutii pentru a ajuta la hranirea unei populatii aflate in crestere. Producem seminte de fructe, legume si alte culturi importante, cum ar fi porumb, soia, bumbac, care ajuta fermierii sa obtina recolte mai bune in timp ce folosesc mai eficient apa si alte resurse importante. Lucram pentru a gasi solutii durabile pentru sanatatea solului, pentru a sustine fermierii sa utilizeze informatii pentru a imbunatati practicile agricole si conserva resursele naturale, dar si pentru a oferi produse de protectie a culturilor care sa minimizeze problemele produse de daunatori. Suntem parteneri cu fermieri, cercetatori, organizatii non-profit si universitati pentru a ajuta la combaterea unora dintre cele mai mari provocari ale lumii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram