Cuplurile hipofertile vor beneficia de fonduri pentru fertilizarea in vitro in 2011 2012

29 decembrie 2010

Asociatia SOS Infertilitatea isi exprima satisfactia si saluta aprobarea in sedinta de guvern din 28.12.2010 a initierii Subprogramului pentru fertilizare in vitro si embriotransfer, prin care se asigura fonduri pentru cuplurile hipofertile, a caror singura sansa de a avea copii este reproducerea umana asistata medical.

Astfel, Ministerul Sanatatii va derula în perioada 2011 - 2012 programe nationale de sanatate, printre care si cel pentru fertilizare in vitro. „În premiera am propus ca programele nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii sa se desfasoare multianual, pe o durata de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, dl. Cseke Attila.

Asociatia SOS Infertilitatea se bucura sa constate ca vocea societatii civile, a cetatenilor, a contribuabililor a fost ascultata! Principala noastra revendicare este pe cale de a deveni o realitate, cetatenii romani hipofertili platitori de asigurari de sanatate vor beneficia de sprijinul statului in lupta lor cu bolile care ii impiedica sa devina parinti. SOS Infertilitatea este o organizatie de voluntari, care din martie 2008 desfasoara, cu fonduri minimalissime, o campanie de advocay prin care a atras atentia in plan politic si mediatic asupra gravei si pana de curand ignoratei probleme a infertilitatii.

Reamintim ca Rezolutia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei (2007/2156(INI)) prevede: Parlamentul European "constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este în crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii".

Reamintim de asemenea ca in cele mai multe tari europene astfel de programe de sustinere a cuplurilor hipofertile exista de mult timp, si nu doar in Occident, ci si in statele vecine noua: cetatenii bulgari au dreptul la trei tentative de fertilizare in vitro sustinute din fondurile asigurarilor de sanatate, iar cetatenii unguri au dreptul la cinci tentative.

In prezent, Romania nu detine un cadru legislativ care sa reglementeze reproducerea umana asistata medical, dar un astfel de proiect de lege, conceput la initiativa Asociatiei SOS Infertilitatea, este in faza finala de pregatire la Comisia pentru Sanatate a Camerei Deputatilor. Vom reveni cu amanunte cand acest proiect de lege va fi depus si va intra in circuitul de aprobare legislativa.

Asociatia “SOS Infertilitatea”

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram