Redactarea unui comunicat de presă pentru promovarea unui muzician

4 august 2014
Autor:
dowmedia08

muzica

Muzica este o artă, este în sine un mijloc de comunicare. Se spune că muzica bună atrage atenția fără ca artistul să depună eforturi considerabile de promovare. Artistul trebuie să se concentreze doar pe partea de creație, iar atunci când opera sa va fi completă, lumea va afla de la sine despre ea. Da, probabil, acest sistem ar fi într-o lume ideală, în care valoarea se promovează singură dar, în lumea reală, lucrurile nu stau chiar așa. Eforturile de promovare trebuie să fie, de multe ori, mult mai intense, decât „flacăra focului creației”.

Poate un artist care a adoptat un stil de nișă, este stăpân pe propria carieră, își găsește singur contractele, negociază, cântă, își vinde CD-urile, privește sceptic ideea de a fi asistat de către cineva în fazele de promovare a operei. Până la urmă, se adresează unei nișe pe care doar el, artistul, o cunoște cel mai bine, rezonează cu publicul, știe ce vrea să audă acest public, ce îl atrage la concerte. Cu aceste date „la purtător”, artistul independent evită să apeleze la o agenție de PR, atunci când vrea să redacteze și să transmită un comunicat de presă. Un muzician independent ar trebui să se comporte ca un antreprenor cu o strategie de marketing bine pusă la punct pentru promovarea serviciilor sale. Pentru a o comunicare de impact, artistul trebuie să găsească exact acele elemente care îl fac unic, îl deosebesc de colegii de breaslă și îl pot transforma într-un subiect interesant al unei știri sau al unui reportaj mai amplu. Până acolo însă, va trebui să facă niște eforturi pentru a stârni interesul jurnaliștilor specializați, iar o serie de comunicate de presă, redactate cu dibăcie, poate fi exact acel instrument care să ducă artistul, de la nișă la mainstream. Câteva etape pe care ar putea să le parcurgă artistul în redactarea comunicatelor de presă ar fi:

  • Înțelegerea scopului - comunicatul de presă trebuie să fie op știre de interes pentru domeniul muzical și caracteristică pentru stilul său. Încadrarea abilităților personale în ansamblul nișei muzicale este principalul obiectiv al comunicatului sau comunicatelor scrise de artist.
  • Limbajul accesibil și relevant, nu pompos și gol. Atenție la limbaj! Frazele și cuvintele „pretențioase” pot îndepărta publicul, în loc să-l apropie.
  • Datele biografice. O prezentare seacă și standard a datelor biografice poate fi plictisitoare, așa că, orientarea către acele aspecte definitorii și distinctive ale artistului este esențială.
  • Canalele de distribuție. Odată scris, comunicatul de presă nu va avea imediat impact. Un serviciu de distribuție este esențial pentru a-i oferi vizibilitate.
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram